Våren ble innledet med et stort og omfattende spørsmål.
Skal jeg begynne å bruke sykkelhjelm, eller skal jeg rett og slett gjøre som kvinner flest, la være å bruke hjelm? I mange år har jeg vært uten sykkel og jeg har ikke trengt å bry hjernen med at hodet mitt trenger beskyttelse. Faktisk solgte jeg min eiegode rosa pikesykkel i 1991. Grunnen var penger. Jeg skulle til Bulgaria. Landet hvor et glass brus, bestod av en tredjedel brus og to tredjedeler vann. Flybilletten, og søken etter sol, varme og billig keramikk, ble faktisk finansiert gjennom sykkelsalget . Den gang syklet jeg rundt i gatene, uten å vie sykkelhjelm spørsmålet en eneste tanke. Det var ingen formaninger om at jeg var et forbilde,som måtte polstre hodet for å tråkke litt rundt i Hammerfests gater. Og det eksisterte heller ingen nasjonale kampanjer som stadig vekk påminnet meg om at jeg måtte ta ansvar.

19 år etter,har jeg omsider bestemt meg for å anskaffe sykkel. Og dilemmaet dukket selvsagt opp. Skal jeg droppe sykkelhjelm eller skal jeg gå til anskaffelse av en? All fornuft tilsir at jeg burde kjøpe hjelm. Men på den andre siden så har jeg så dårlig kondisjon, at jeg freser liksom ikke av gårde i full fart. Og hva skal jeg gjøre når jeg triller sykkelen oppover bakker? Skal jeg rusle avgårde med hjelm på hodet, eller skal jeg ta av meg hjelmen hver gang jeg kommer til en stigning, og kroppen min ikke klarer annet enn å bruke sykkelen som en rullator?

Så er det barna,da. Det er grenser for hvor lenge jeg kan opptre som om jeg har Alzheimer.
– ÅÅÅ, mamma glemte hjelmen hjemme!
Liksom. Barna er i ferd med å slutte å tro på julenissen, så de vil etterhvert mistenke meg for at glemmingen er ganske bevisst.

Når det gjelder saken kjerne, så er det med litt flau smak i munnen, jeg må meddele min store tvilekampanje. Forfengelighet. Passer hjelmen til meg? Jeg snakker ikke om størrelse,for jeg går ut i fra at jeg har forholdvis normal hodeform. Det er sikkert ikke vanskelig å finne en hjelm i min størrelse. Men passer hjelmen meg? Jeg snakker et slikt spåk som brukes i prøverommene. Passer den dongeribuka til meg,liksom. På samme måte undrer jeg på om hjelmen passer mitt ansikt, min høyde og form.

Etter mange diskusjonsrunder med meg selv og søking på nettet, er avgjørelsen tatt. Det finnes sykkelhjelmer som ser ut som hatter! Jeg har ikke en unnskyldning til å la være å kjøpe en slik hattehjelm. For jeg vil iallefall ikke følge barnas råd om å bruke snøskuterhjelmen.

Reklamer